Честване на 100-годишния юбилей на ВТУ

На 13 септември 2022 г. се проведе тържественото честване на 100-годишния юбилей на ВТУ „Тодор Каблешков“.

Празничният ден бе завършек на дълга поредица от мероприятия през цялата година, сред които публична лекция на Президента Румен Радев, международни научни конференции и студентски форуми,  публична лекция на проф. Иво Христов, Ден на кариерата, спортни мероприятия, откриване на няколко нови лекционни зали и лаборатории във ВТУ и много други.

Тържеството в зала „Юбилейна“ уважиха десетки приятели и съмишленици на нашето училище, както от страната, така и от чужбина. Присъстваха гости от Австрия, Сърбия, Полша, Словакия, Турция. Празникът започна с благодарствен молебен, който отслужи епископ Поликарп, викарий на Софийската митрополия. Поздравления, подаръци и много цветя поднесоха ректори на университети, представители на партньорски организации и фирми, сдружения и асоциации. Бяха получени над 50 поздравителни адреса от държавни институции, учебни заведения и др., сред които Министерство на образованието и науката, Министерство на транспорта и съобщенията, Съвет на Ректорите и много други. Официални обръщения към гостите направиха г-н Красимир Папукчийски – заместник – министър на транспорта и съобщенията, проф. Албена Чавдарова – заместник – министър на образованието и науката, г-н Иван Омайски, председател на Клуба на офицерите и сержантите от запаса на ВМТ, както и представители на партньорски университети от страната и чужбина.

По време на официалната церемония за отбелязване на 100-годишния юбилей Ректорът връчи почетни плакети и поименни юбилейни статуетки на ВТУ „Т. Каблешков“ на бивши началници и ректори на ВТУ, Доктор хонорис кауза, организации и партньори на университета. Почетени бяха и нашите гости от чуждестранни образователни институции. Ректорът награди с грамоти и статуетки всички звена и отдели на училището, като на трибуната излязоха заместник-ректорите, деканите, ръководителите на катедри, ръководителите на отдели, председателят на Съвета на настоятелите и на студентски съвет.

Честването на юбилея продължи с тържествен концерт в Централния военен клуб, където музикантите от Гвардейския представителен духов оркестър изпълниха химна на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, създаден специално за вековния юбилей. В началото на тържеството Ректорът приветства присъстващите с празнично слово, след което получи Почетен знак на Президента на Република България. Представителният ансамбъл на въоръжените сили се погрижи за доброто настроение на гостите в празничната вечер.