Откриване на 100-ната учебна година във ВТУ

На 12 септември 2022 г. във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” официално беше открита юбилейната стотна учебна година. В двора на университета присъстваха много студенти, докторанти, преподаватели, служители и гости. Тържеството бе открито с посрещане на знамето на университета и изслушване на химните на Република България и на студентската общност от цял свят. Отец Георги – енорийски свещеник при храм „Света Троица” и председател на Църковното настоятелство при ВТУ „Тодор Каблешков” отслужи тържествен водосвет.

Ректорът проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова поздрави всички присъстващи с откриването на новата учебна година и се обърна към новоприетите студенти с думите: „Скъпи млади колеги, нека успешно да извървим пътя, който ни очертава новата учебна година. Да я изживеем така, че когато тя приключи, да погледнем назад с удовлетворение от добре свършената работа”.

По традиция, като част от официалната церемония по откриването на учебната година, ректорът на ВТУ лично връчи студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок бал.

Сред гостите, уважили с присъствието си тържеството, бяха г-н Чавдар Трендафилов – главен директор в Национална агенция „Железопътна администрация“, г-н Волфганг Ландауер, управител на австрийската компания WONA Immobilienverwaltung GmbH, представители на Висшето училище по мениджмънт и икономика в Братислава, Словакия и на Университета по бизнес и администрация, Гдиня, Полша, г-н Иван Омайски – заместник – изпълнителен директор на „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД и Председател на Клуба на ОСЗР от ВМТ и ВТУ Тодор Каблешков“ и др. Част от гостите поднесоха своите приветствия и пожелаха на студентите успешна учебна година.

В рамките на тържествения ден бяха официално открити Център по „Иновативни транспортни технологии и системи“, както и лаборатория по “Автоматизация на електрическия транспорт” към катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане на транспорта“.

Част от празничния ден бе и организираното от  Центъра за кариерно развитие изложение на компании „Ден на кариерата“, в което тази година се включиха  представители на над 25 фирми, основни наши партньори и потенциални работодатели на випускниците на ВТУ.