Национален ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни 2024г. на площад „Княз Александър I Батенберг“, пред Художествената галерия бе отбелязан националният ден на безопасността на движението по пътищата. Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) отбеляза датата с фестивал,  имащ за цел да привлече вниманието върху превенцията и отговорността на всеки участник в движението. Посетителите имаха възможност да се включат в над 30 различни дейности, демонстрации, игри, викторини, награди и запомнящи се преживявания и да получат консултация за правилното и безопасно возене на деца в кола, как да избегнат грешките на пътя и за какво да внимават.

В откритите беседи участваха и представители на ВТУ „Тодор Каблешков“ – колегите от катедра „Транспортна техника“ ас. д-р инж. Филип Кирилов и ас. инж. Веселин Найденов.

            Жълтите павета на площада се превърнаха в площадка, на която децата играха образователни игри за безопасно поведение на пътя. За младежите имаше специални симулатори, на които да могат да шофират в безопасна среда, или да видят как въздейства алкохолът и колко е затруднена координацията след употребата му. Посетителите имаха възможност да видят на живо как се обезопасява ПТП и как се спасяват човешки животи, чрез рязане на превозни средства, както и гасене на запален автомобил. Отблизо всеки можеше да разгледа специализираните автомобили и техника, сред които пожарен и авариен автомобил, напълно оборудван полицейски патрул и много други.

     Освен представителите от ВТУ „Тодор Каблешков“, партньори на събитието бяха Столична община, Министерство на вътрешните работи (МВР), Главна дирекция „Национална полиция“ към МВР, Отдел „Пътна полиция“ към МВР, Столична дирекция на вътрешните работи, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична Община, Министерство на образованието и науката, Министерство на транспорта и съобщенията, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Държавна агенция за закрила на детето, Български червен кръст, Съюз на българските автомобилисти, Авторетро клуб „Авангард“, Състезателен клуб „Red Zone“, Фондация Деца на борда, Сдружение Център за учене чрез преживяване, Фондация „Стефан Стефанов“, Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“ Издателство „Фют“, Издателство „Ина“, Българска автоинструкторска колегия, Българска петролна и газова асоциация, Shell България, София Франс Ауто, Мото организация „Софийски мотористи“, Сдружение „Жените мотористи“, Висше транспортно училище, Инса Ойл, Car Brainacs, Изворна вода „Стойна“, Метрополитен ЕАД и Център за градска мобилност ЕАД. Медийни партньори на събитието бяха Българска телеграфна агенция, БГ радио, и социалните платформи Just Pablo и Бри4ка.