ПЪРВА КОПКА И ПОЛАГАНЕ НА ОСНОВЕН КАМЪК НА ХРАМ „ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СВЕТИИ“

На 27 март 2023 г. в двора на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ бе направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“. Средствата за изграждането на храма идват изцяло от дарения, както от наши партньори от бизнеса, така и от колеги, възпитаници и приятели, съмишленици на благородната идея.

Тържествен водосвет отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, който освети основния камък и поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит ръководството на университета за желанието и усилията, които полага да бъде реализирано това свято дело. От своя страна ректорът проф. Даниела Тодорова връчи на епископ Поликарп грамота и почетна статуетка в знак на благодарност за оказаната подкрепа при изграждането на храма.

Церемонията уважиха много гости, сред които кметът на община Слатина г-н Георги Илиев, ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Ивайло Копрев, представители на клуба на запасните офицери от запаса и резерва на МВТ и ВТУ, колеги, студенти и граждани.

Конструкцията на храма вече е напълно изградена от фирмата производител в Солун (Гърция) и съвсем скоро предстои транспортирането и монтирането й на определеното място във ВТУ „Тодор Каблешков“.

Църковното настоятелство, в лицето на презвитер Георги Димитров,проф. Димитър Димитров, проф. Красимир Кръстанов, проф. Даниела Тодорова и доц. Нина Гергова, благодари сърдечно на всички дарители, които до момента са подпомогнали финансово изграждането на храма.