Патронен празник на ВТУ „Тодор Каблешков“

На 13 януари 2023г. академичната общност на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” отбеляза своя Патронен празник – 172 години от рождението на Тодор Каблешков – апостолът на Априлското въстание, легендарният революционер и светла личност в пантеона на безсмъртните български герои.

Тържественото честване беше придружено от маршовете на оркестъра на Националната гвардейска част. Под звуците на тяхната музика бе посрещнато знамето на университета и бяха положени венци. Прозвуча и химнът на ВТУ, създаден по повод на 100-годишния юбилей.

Празникът се проведе пред паметника на Тодор Каблешков в двора на ВТУ. На събитието традиционно присъстваха много приятели и партньори от образователни институции и бизнес организации, както и представители на Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва от бившите войски на Министерство на транспорта и ВВТУ. Сред гостите бяха проф. д-р Миглена Темелкова – Ректор на Висше училище по телекомуникации и пощи,  г-н Денимир Котев – заместник-кмет на район „Слатина“, г-н Евгени Симеoнов – Председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и инж. Иван Ганчев – заместник – председател на агенцията, г-жа Милка Роева – ръководител отдел „Управление на човешките ресурси“ на Национална компания „Железопътна инфрастуктура“, г-н Николай Николов –   началник „Експлоатация“ в Метрополитен ЕАД, г-жа Десислава Стоянова – директор „Човешки ресурси“ на „БДЖ – Пътнически превози“, инж. Иво Янакиев – Изпълнителен директор на „Транспортно строителство и възстановяване“, инж. д-р Иван Желязков, заместник – председател на Съвета на Директорите на „Централна енергоремонтна база“ ЕАД, проф. Христо Христов – Председател на Съвета на настоятелите и г-н Кирил Ерменков, член на настоятелството и др.

В празничното си слово ректорът на ВТУ проф. д-р Даниела Тодорова се обърна към присъстващите с думите: „Нека да вървим напред още по-силни и удовлетворени от постигнатото до сега, с уважение и признателност към всички, които са градили и продължават да утвърждават ВТУ като уважаван университетски център, в койтo се съчетават ценности, екипен дух и мъдрост на поколения учени и изследователи, както и жаждата за знания и амбиция за успех на хиляди наши възпитаници. С годините ние сме доказали, че можем. А това ни дава смелостта да кажем, че сме силни днес и заедно можем да пребъдем утре!“

Емоционален момент от тържеството беше изказването на проф. Христина Николова –ръководител на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ в УНСС, която дари на нашия музей скъпи семейни реликви – тетрадка със записки от лекции и часовник за отличен успех, принадлежали на нейния дядо, възпитаник на нашето училище.

Удостоени с благодарствена грамота бяха членовете на Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва от ВМТ, събрали близо 2000 лева в помощ на изграждането на храм „Всички български светии”, който ще бъде издигнат тук в двора на училището. Полк.Георги Младенов, заместник – председател на Клуба, тържествено връчи на  отец Георги – енорийски свещеник при храм „Света Троица“ книгата с имената на дарителите, отделили от личните си средства, за да подпомогнат това благородно и богоугодно начинание.

По време на тържеството бе връчена благодарствена грамота и на инж. д-р Иван Желязков, заместник – председател на СД на „Централна енергоремонтна база“ ЕАД, който оказа подкрепа за осъвременяване на материално-техническата база и подобряване на енергийната инфраструктура на училището. Поздравителeн адрес получиха колегите от катедра „Електроснабдяване и  електрообзавеждане на транспорта“ по случай 50-годишния юбилей на катедрата.

В края на тържеството академичното ръководство положи венец пред паметника на Тодор Каблешков. Цветя и венци поднесоха и предствители на клуба на Офицерите от запаса и резерва от ВМТ, „Транспортно строителство и възстановяване“, родственици на Тодор Каблешков и др. Букет бе положен и пред паметника на Тодор Каблешков в Борисовата градина.