Национален събор на възпитаниците на Държавното железопътно училище, Полувисшия железопътен институт, ВНВТУ, ВВТУ и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“

На 29 октомври 2022 г. във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ се проведе едно мащабно и незабравимо събитие – Национален събор на възпитаниците на Държавното железопътно училище, Полувисшия железопътен институт, ВНВТУ, ВВТУ „Тодор Каблешков“ и ВТУ „Тодор Каблешков“. Тържеството бе организирано по случай едновековния юбилей на нашата образователна институция от ръководството на Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва от ВМТ и ВТУ „Тодор Каблешков“. 

Денят бе топъл и слънчев, изцяло в унисон с приповдигнатото настроение на всички присъстващи над 500 гости  – бивши и настоящи възпитаници, преподаватели и служители, дошли в празничния ден, много от тях със своите семейства, да почетат 100-годишния юбилей на нашата Алма Матер. 

На плаца с вълнение в сърцата се подредиха четири батальона горди мъже, получили своето образование и професия в нашето училище. За празничното настоение допринесе специалното участие на представителния оркестър на Сухопътните войски в България, чиито изпълнения съпровождаха всяка стъпка от отлично организираната програма на тържеството.  

Празникът започна с вдигане на националното знаме и тържествен водосвет. Основна част от тържеството бе и посрещането на знамената-светини, носени от взвод знаменосци, облечени в униформи от периода 1920-1930 г., членове на Национално дружество „Традиция“.  

На трибуната, наред с ректора и зам.ректорите на ВТУ „Тодор Каблешков“, се качиха и някои от бившите началници и ректори на училището през годините. Като домакин на събитието, първа поздрави присъстващите ректорът проф. д-р Даниела Тодрова, която с вълнение сподели гордостта си да е част от вековната история на най-старото инженерно училище в областта на транспорта. Приветствени слова произнесоха и бригаден генерал Стефан Стефанов, полк. инж. Михаил Карамаринов и г-н Стамен Стаменов. 

Тържеството продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Тодор Каблешков, а кулминацията бе посрещането на релсите през портала на парен локомотив под надслов „Честит вековен юбилей, Каблешковци!“.  

В следобедните часове на празничния ден се състоя и официално представяне на книгата „Паметта на времето“,  посветена на едновековния юбилей на ВТУ „Тодор Каблешков“, плод на упоритата и всеотдайна работа на авторския екип с ръководител подполковник Асен Йосифов.