Международна научно-техническа конференция 25 г. Софийско метро

На 26 и 27 януари в София се провежда Научно-техническа конференция с международно участие на тема „Иновативни архитектурни, конструктивни и технически решения при строителството на метрополитени“, посветена на двайсет и петата годишнина на Софийското метро. ВТУ „Тодор Каблешков“ е съорганизатор, а ректорът проф. д-р Даниела Тодорова е член на Международния организационен и научен комитет на конференцията.

Конференцията беше открита от г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община и принципал на „Метрополитен“ ЕАД. В обръщението си към участниците в научния форум г-жа Фандъкова направи кратък обзор на историята на Софийското метро и изтъкна изключителната обществена значимост на метрополитена.

В своето приветствие към присъстващите в Аула Максима на Университета по архитектура, строителство и геодезия ректорът на Висшето транспортно училище проф. д-р Даниела Тодорова изрази задоволството си от дългогодишното партньорство на ВТУ „Тодор Каблешков“ и „Метрополитен“ ЕАД в областта на обучението на специалисти както за строителството, така и за управлението и експлоатацията на метрото. Проф. Тодорова подари книгата „Паметта на времето“, която разказва историята на транспортната алма-матер, на проф. д-р Стоян Братоев – изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД и доктор хонорис кауза на Висшето транспортно училище.

Във втория ден от конференцията гостите от страната и чужбина ще посетят диспечерския център, метро депо „Земляне“, обект от строителството на новия участък на метрото. Честванията ще завършат с тържествен концерт в Централен военен клуб, посветен на значимата годишнина.