Патронен празник на ВТУ „Тодор Каблешков“

На мразовития 12 януари 2024г. академичната общност на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” отбеляза своя Патронен празник – 173 години от рождението на Тодор Каблешков – апостолът на Априлското въстание, легендарният революционер и светла личност в пантеона на безсмъртните български герои.

Празникът се проведе в сградата на Ректората, където и тази година се събраха много преподаватели и служители на университета, приятели и партньори от образователни институции и бизнес организации, както и представители на Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва от бившите войски на Министерство на транспорта и ВВТУ. С поздравления към гостите се обърнаха проф. Стоян Братоев – изпълнителен директор на „Метрополитен” ЕАД и г-н Иван Омайски – заместник-изпълнителен директор  на „Транспортно строителство и възстановяване“ и председател на Клуба на офицерите и сержантите от запаса.

В празничното си слово ректорът на ВТУ проф. д-р Даниела Тодорова се обърна към присъстващите с думите: „С годините ние сме доказали, че можем. А това ни дава смелостта да кажем, че сме силни днес и заедно можем да пребъдем утре! Наш дълг е, както към историята и традициите, така и към бъдещето и идните поколения, да продължим да се променяме и да се развиваме, да открием възможности за осъществяване на потенциала, който Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ носи като човешки, научен и образователен капитал. Гордеем се, че името на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ е синоним на надеждност, професионализъм и лоялно партньорство“.

В края на тържеството академичното ръководство положи венец пред паметника на Тодор Каблешков. Цветя и венци поднесоха и предствители на клуба на Офицерите от запаса и резерва от ВМТ, „Транспортно строителство и възстановяване“ и др. Букет бе положен и пред паметника на Тодор Каблешков в Борисовата градина.