XII изложба-конкурс на Клуб „Стендов моделизъм България“

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

На 8 и 9 октомври 2016 година се проведе XII-тата поредна открита изложба-конкурс на Клуб „Стендов моделизъм България“ за умалени мащабни модели. През последните пет години тя беше организирана съвместно със Сдружение „ЖП моделисти“ и с помощта на ВТУ „Т. Каблешков“, ръководството на което ни предостави изложбена зала.
Преди да Ви разкажем за изминалата изложба искам да разясня какво представлява стендовият моделизъм. Стендовият моделизъм представлява изработване на мащабно умалени модели-копия на реално съществуващи военни и граждански машини, самолети, кораби, хора и дори събития под формата на диорами. В последните години придобиват все по-голяма популярност научно-фантастичната и фентъзи тематики. Това е едно занимателно и интересно хоби за всички възрасти. За разлика от радиоуправляемите модели, нашите модели са статични и целят максимално точното пресъздаване на прототипа в даден мащаб. Най-често за целта се използват закупени пластмасови или смолни комплекти за сглобяване, но това не трябва да ви заблуждава, че правенето на модел-копие е лесна задача. Леенето на пластмаса има своите технологични ограничения и не позволява пресъздаването на някои фини детайли и подробности по моделите. Точно тук се намесват умението, знанието и страстта в нашето хоби, защото се налага да те да бъдат изработени самостоятелно, след внимателно проучване на достъпна техническа документация или снимков материал. След сглобяването, моделът се боядисва и това трябва да се направи акуратно и правдиво. С това хоби се занимават много самостоятелни моделисти и организирани клубове, които популяризират това хоби чрез организирането и участие в изложби и други подобни изяви. Нашият клуб също прави такива и посещава организираните от наши колеги изложби в страната и чужбина.
След това кратко въведение в тематиката ще ви разкажа малко и за конкретната изложба. Тя беше проведена в студентския стол на ВТУ „Т. Каблешков“ и беше открита на 8 октомври в 12:00 часа и закрита на следващия ден в 16:00. Времето ни беше наситено с приемането и регистрирането на 300 модела в различни състезателни категории, представени от 80 моделиста от България, Гърция, Сърбия и Македония. Състезателните категории зависят от мащаба и вида пресъздадена техника и се оценяват от специални съдийски комисии. В зависимост от събраните точки, които се присъждат за конкретни технически и естетични критерии при изработката на модела се прави класиране и раздават медали и награди. Една от основните ни цели е да привличаме и деца и младежи към това занимание и затова имаме и категории посветени специално на тях, като всички от тях получават материални награди под формата на модели от нашите спонсори(магазини за сглобяеми модели) HobbyLand, HobbyCult, Ugears и Air Graphic. Освен призьорите, с грамоти и плакет бяха наградени проф. Колев, инж. Гергов и ВТУ „Т. Каблешков“ за оказаната помощ и съдействие в организирането на нашите мероприятия.
Трудно е да се опишат експонатите с думи и най-добре е да се гледат на живо, за да бъдат оценени по достойнство. На изложбата имаше представена най-разнообразна тематика включваща авияция, бронетехника, жп модели и диорами, фигури и също така самоделни модели. Изложбата беше посетена от най-различни ентусиасти и любители на това хоби и просто симпатизанти. Сред посетителите беше и н.пр. посланика на САЩ в България Ерик Рубин и неговата съпруга. Те високо оцениха изложбата и нейната организация. Също така Хоби ТВ засне обширен материал, като отделиха специално внимание на почти всеки експонат.
В завършек искам да споделя, че този месец Клуб „Стендов моделизъм България“ става на 10 години и тази проява се получи като един чудесен подарък за нашият юбилей. Още веднъж благодаря на нашите партньори от Сдружение „ЖП моделисти“ и ВТУ „Т. Каблешков“ за това.

Снимки