ПОСЕЩЕНИЕ ВЪВ ВТУ НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ

VTU Radev 1

На 15 април 2022г. във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ се състоя посещение на президента на Република България г-н Румен Радев. Събитието е част от празничната програма по случай 100-годишнината на нашето училище, като честванията са под патронажа на президента.

Основен момент от посещението бе изнесената от г-н Радев публична лекция на тема „Наука и иновации – еднопосочен билет за устойчиво развитие.“ В слънчевия и топъл пролетен ден близо 300 студенти, докторанти, преподаватели и гости изпълниха до краен предел зала Аула и посрещнаха на крака и с аплодисменти държавния глава. В лекцията си президентът обхвана широк кръг от теми, свързани с иновациите в транспорта, като сподели идеите си по отношение на внедряването и развитието на новите технологии, очерта някои предизвикателства и проблеми, както и подчерта важната роля на образованието в изграждането на бъдещите поколения инженери, учени, иноватори.

След лекцията г-н Радев разгледа лаборатории за практическо обучение на студентите, където му бяха представени част от научните разработки на наши преподаватели и студенти, основно в областта на автомобилната техника. Особен интерес предизвика електромобилът, изработен от колеги от катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане в транспорта“. Президентът се справи успешно с управлението на влак в локомотивния тренажор за електрически подвижен състав. След като разгледа част от научно-изследователската база, г-н Радев посети и музейната експозиция, свързана с историята и развитието през годините на нашия университет.

В рамките на посещението си държавният глава проведе и среща с академичното ръководство на университета, както и с представители на някои от нашите основни партньори от бизнеса, предприятия от транспортния сектор като Холдинг БДЖ, „Транспортно строителство и възстановяване“, Национална компания „Железопътна инфраструктура“ , „Дискордиа“, „Актив Билдинг“, София Франс Ауто, Бултрако АД, Юск и др. На срещата представителите на компаниите изразиха своето задоволство от сътрудничеството с ВТУ и похвалиха високото качество на професионална подготовка, което получават нашите възпитаници.

В края на своето посещение президентът Радев сподели радостта си, че нашият университет работи толкова добре с бизнеса и успява да задоволи специфичните нужди на транспортния сектор на родната индустрия. Той похвали академичното ръководство за ентусиазма и готовността да балансира между предизвикателствата, наложени от незавидното състояние на родната образователна система, и високите стандарти, които се стремим да поддържаме в качеството на обучаваните кадри.

Гостуването на държавния глава донесе много добро настроение и оптимизъм в кампуса на ВТУ и доказа за пореден път, че не напразно вече 100 години ние продължаваме да сме след лидерите на образователния пазар в региона и обучаваме висококвалифицирани специалисти за уникални професии за нуждите на транспортната индустрия.

Снимки