Тържествено честване на 95-годишния юбилей на ВТУ

На 13 октомври 2017 г. се проведе тържественото честване на 95-годишния юбилей на ВТУ „Тодор Каблешков“. Празничният ден бе завършек на дълга поредица от мероприятия през цялата година, сред които XXIII-та Международна научна конференция „Транспорт 2017“, изложение Транс Тренд, Ден на кариерата, откриване на музей „Тодор Каблешков“, изграждане на нова модерна лекционна зала във ВТУ и много други. Тържеството уважиха десетки приятели и съмишленици на нашето училище, както от страната, така и от чужбина. Присъстваха гости от Сърбия, Хърватия, Полша, Словакия, Турция, Русия. Поздравления, подаръци и много цветя поднесоха десетки ректори и заместник-ректори на университети от цялата страна, представители на партньорски организации и фирми, сдружения и асоциации. Бяха получени над 50 поздравителни адреса от държавни институции, учебни заведения и др., сред които Президента на Р. България г-н Румен Радев, Министерство на образованието и науката, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на околната среда и водите, Комисия по образованието и науката към Народното събрание, сдружение „Тодор Каблешков“, Научно – технически съюз по транспорта, Съвет на Ректорите и много други. Официални гости на тържеството бяха г-н Велик Занчев – Заместник министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, доц. д-р Николай Цонков – депутат от Комисията по образование към 44 Народно събрание, г-н Калоян Паргов – Зам. председател на Комисията по култура и образование на Столичен общински съвет. Зам.-министър Занчев участва и в откриването на музея на ВТУ, носещ името на нашия патрон Тодор Каблешков, а по-късно връчи на Ректора проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова официален плакет на МТИТС в знак на успешното сътрудничество между двете институции. От своя страна проф. Тодорова също му поднесе празничен плакет на ВТУ, като благодарност за подкрепата, която министерството традиционно оказва на нашето училище през годините. С почетни плакети на ВТУ „Т. Каблешков“ бяха удостоени и други организации и партньори на университета, сред които Съвет на Ректорите на Висшите Училища в Р. България, Дружество на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Войските на Министерството на транспорта, Сдружение “Тодор Каблешков“ с председател г-жа Райна Каблешкова, ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“, ДП “Транспортно строителство и възстановяване”, както и официалният спонсор на проведената международна конференция „Транспорт 2017“ фирма J P Group.

По време на официалната церемония за отбелязване на 95-годишния юбилей Ректорът на ВТУ връчи поименни плакети за принос в развитието и просперитета на училището на бивши и настоящи началници, ректори и заместник-ректори. Признание получи и ст.пр. д-р Нина Димитрова в качеството й на оперативен ръководител на Центъра за кариерно развитие във ВТУ.

Традиционните награди за преподаватели и служители на ВТУ този път бяха присъдени както следва на:

  • УЧЕН на ВТУ: проф. дтн. инж. мат. Петър Колев и проф. дтн инж. Николай Тончев;
  • МЛАД УЧЕН на ВТУ: докторант маг. инж. Методи Атанасов;
  • ПРЕПОДАВАТЕЛ на ВТУ: проф. д-р инж. Тодор Размов и проф. д-р Емил Железов;
  • МЛАД ПРЕПОДАВАТЕЛ на ВТУ: Ст.пр. Весела Дякова, д-р Боряна Рогожерова;
  • ЗАСЛУЖИЛ ПРЕПОДАВАТЕЛ на ВТУ: проф. Райчо Райков, проф. дтн инж. Христо Христов, проф. д-р инж. Димитър Петров Петров, проф. Мария Славова Ночева;
  • СЛУЖИТЕЛ на ВТУ: Десислава Гушева и Методи Дунков.

В края на тържеството Ректорското ръководство на ВТУ “Т. Каблешков“ и наградените бивши ректори посадиха вечнозелено дърво в двора на училището като символ на почти вековната история на нашия университет и с надеждата за още по-успешно развитие напред в годините. Празникът продължи с тържествен концерт, на който присъстващите се насладиха на музикални и танцови изпълненията на ансамбли и състави, които се грижиха за доброто настроение на гостите в празничната вечер.

This post is also available in: en English ( Английски)