Среща по проект в областта на пътната безопасност

  • image
  • image
  • image

На 25 февруари 2021г. във ВТУ „Тодор Каблешков“ се проведе официална среща с представители на консорциум “Space Technology Solutions – Remote Sensing Imagery” („Спейс Технолоджи Солюшунс – Римоут Сенсинг Имиджри“). Консорциумът е с българо-американско участие и работи по проект за „Дистанционно заснемане на пътната инфраструктура чрез сателитни технологии с цел оценка на риска в транспорта и превенция на пътно-транспортните произшествия“. Гости бяха г-жа Диана Русинова, отговаряща за проекта от българска страна, г-жа Елиз Несторов, президент на Българо-американската камара в САЩ, както и американските специалисти по сателитни технологии г-н Франческо Костанцо и д-р Крис Шоув.

Иновативната идея на проекта е използването на сателитни технологии за заснемане на пътната инфраструктура в страната и изготвяне на анализ на риска, който да послужи за предприемане на превантивни действия за подобряване на пътната безопасност и превенция на пътно-транспортните произшествия.

Проектът е подкрепен от Правителството на САЩ, както и от Министерство на Регионалното развитие и благоустройството, Министерство на икономиката, Агенция “Пътна инфраструктура”, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ ще бъде академичен партньор в проекта, осигурявайки експерти, които ще участват в предвидените дейности по оценка и анализ на риска в транспорта.

Снимки