Участие в кръгла маса, организирана от НКЖИ

  • image

На 2 октомври 2019г. в София се проведе кръгла маса,  организираната от Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура” на тема „Подготовка на кадри за работа в иновативна железопътна среда – предизвикателства пред висшите учебни заведения и железопътния отрасъл”.

От страна на ВТУ “Тодор Каблешков“ на събитието присъстваха ректорът проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова, проф. Руско Вълков, проф. Ненчо Ненов, доц. Иван Петров, гл. ас. Васко Николов, както и представители на чуждестранни университети – партньори на нашето училище, в лицето на проф.  Зоран Чекеревац от факултета по Бизнес и Право към Никола Тесла Юнион Университет в Белград, Сърбия, проф. Зденек Дворак и доц. Бохус Литнер от Жилинския Университет в Словакия.

Проф. Даниела Тодорова бе един от основните участници в събитието, представяйки пред присъстващите презентация на тема „Устойчивата връзка “образование – наука – бизнес” – ключ за стратегическо развитие на Висше транспортно училище “Тодор Каблешков“.

За необходимите кадри в железопътната инфраструктура презентация изнесе инж. Красимир Папукчийски, генерален директор на ДП „НКЖИ”. Специален гост на мероприятието бе г-жа Клеър Молбрей – Изпълнителен директор на Националния колеж за високоскоростен жп транспорт в Бирмингам, която представи колежа и образователните програми в него.

В последвалата дискусия се включиха представители на Министерство на образованието и науката, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Изпълнителна агенция „Железопътна администрация”, Държавно предприятие „НКЖИ”, „Транспортно строителство и възстановяване” ЕАД и  редица железопътни превозвачи.

.

След приключване на кръглата маса, част от участниците в събитието, сред които и г-жа Клеър Молбрей, посетиха кампуса на ВТУ „Т. Каблешков“, където се запознаха с учебната и материално-техническа база на училището и имаха възможност да видят някои от най-модерно оборудваните учебни зали и лаборатории, в които се обучават нашите студенти.

Снимки