Официално откриване на новата учебна година във ВТУ „Тодор Каблешков”

 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image

На 18 септември 2017 г. във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” официално беше открита новата академична 2017/2018 година. В препълнената зала „Юбилейна” присъстваха студенти, преподаватели, служители и гости. Тържеството беше открито с посрещане на знамето на университета и изслушване на химните на Република България и на студентската общност от цял свят. Отец Георги – енорийски свещеник при храм „Света Троица” и председател на Църковното настоятелство при ВТУ „Тодор Каблешков” отслужи тържествен водосвет. Специален поздрав към присъстващите поднесоха актьорите от Народния театър Валентин Балабанов и Любов Павлова, които представиха стихотворението „Борба” на Христо Ботев.

В своето слово ректорът проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова се обърна към новоприетите студенти с думите: „Вие, скъпи млади колеги, направихте добър и обмислен избор. Защото тук, при нас, вие ще осъществите първите си стъпки в една нелека, но перспективна и предлагаща добра реализация професия, тази на транспортния работник”. Тя лично връчи студентските книжки на първокурсниците от трите факултета, приети с най-висок бал. Тази година това бяха: Ася Цветкова – факултет “Транспортен мениджмънт”, Стилиян Камбуров – факултет “Комуникации и електрообзавеждане в транспорта” и Тодор Димитров – факултет “Техника и строителни технологии в транспорта”. В словото на Ректора бяха съобщени и успешните акредитации, проведени през изминалата учебна година. Това са професионални направления 5. 7. „Архитектура, строителство и геодезия” и 5.3. „Комуникационна и компютърна техника”, както и докторските програми Приложна механика, Строителни конструкции, Проектиране, строителство и поддържане на железни пътища и съоръжения, Проектиране, строителство и поддържане на автомобилни пътища, Организация и управление на строителното производство, Осигурителна техника и системи, Теоретични основи на комуникационната техника. Проф. Тодорова спомена и множеството ремонтни и строителни дейности, извършени на територията на университета, с цел подобряване на учебния процес и обновяване на материално-техническата база. Бе обявено изграждането на нова лекционна зала за 80 човека на името на „Т.Каблешков”, извършеният основен ремонт на 26 стаи в общежитията, изграждането на ново футболно игрище, реновирането и модернизирането на столовата, подменените компютърни конфигурации в част от учебните зали, обновените фасади на ректората и учебните корпуси.

Заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р инж. Николай Георгиев представи на своите млади колеги академичното ръководство на университета, а проф. д-р инж. Петър Колев, заместник-ректор по научноизследователската и международна дейност, направи достояние на присъстващите поздравителните адреси, получени по повод хубавия празник. Получени бяха поздравления от Министерство на образованието и науката, както и от много университети и фирми.

По време на тържеството бяха връчени благодарствени дипломи на представители на бизнеса, които безвъзмездно подпомагат ВТУ както в учебния процес, така и при осъвременяването и реновирането на материалната база. Фирма Робърт Бош бе удостоена със сертификат за дарение на уред за диагностика и софтуер на автотранспортни средства модел KTS 560 за обучение на студентите и за усъвършенстване на учебния процес по диагностика на автомобила. Г-н Иван Иванов – управител на фирма „Актив Билдинг” и член на съвета на настоятелите на ВТУ получи Диплом и почетен знак като благодарност за безвъзмездната помощ при извършването на строителните и ремонтни дейности по реновиране на материалната база на университета.

Сред гостите, уважили с присъствието си тържеството, бяха заместник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Велик Занчев, заместник министърът на отбраната г-н Атанас Запрянов, нейно превъзходителство посланикът на Република Азербайджан г-жа Наргиз Гурбанова, г-н Антон Ластарджиев – постоянен секретар на отбраната, г-н Трайко Стойков – началник отдел „Образование и квалификация” в дирекция Управление на човешките ресурси в Министерство на отбраната, проф. д-р инж. Любен Тотев – председател на Съвета на ректорите и ректор на Минно геоложкия университет „Св. Иван Рилски”, проф. дтн инж. Георги Михов – ректор на Техническия университет – София, генерал майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Г. Раковски”, доц. д-р Николай Цонков – депутат от Комисията по образование към 44 Народно събрание, инж. Бисер Минчев – главен ревизор по безопасността на НКЖИ, Валери Василев – генерален директор на ДП ТСВ, г-н Ангел Забуртов – генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура”, и др. Те поднесоха своите приветствия и пожелаха на студентите успешна учебна година.

Специален гост на тържеството бе Флотилен адмирал проф. доктор на военните науки Боян Медникаров – началник на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, който по-рано същия ден на тържествено заседание на Академичния съвет бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на ВТУ „Тодор Каблешков”. Вълнуващ поздрав към всички присъстващи бе изпълнението на гайда, представено от кадет на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Символичният звън на училищен звънец постави началото на академичната 2017/2018 година.

Снимки