Посещение на студенти, преподаватели и служители на ВТУ в Копривщица

На 1 май 2022г. многобройна група студенти, преподаватели и служители на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” по традиция посети родното място на нашия патрон Тодор Каблешков град Копривщица във връзка с отбелязването на 146 години от избухването на Априлското въстание.

С пристигането си в града представителите на нашия университет тържествено положиха цветя на гроба му в двора на църквата „Успение Богородично“, след което посетиха къщата му, където се запознаха с живота и делото на патрона ни.

По време на официалната празнична церемония на площад “20-ти април” ректорът проф. Даниела Тодорова, в присъствието на министър-председателя Кирил Петков, кмета на Копривщица г-жа Бойка Дюлгярова и други официални гости, положи цветя на Мавзолея-костница в чест на Априлци. Групата ни се присъедини към тържеството на площада на града, където наблюдава с интерес театралната постановка, възпроизвеждаща основни моменти от избухването на Априлското въстание.

В рамките на пътуването бе посетен и мемориалния комплекс „Васил Левски“ край село Буново, където нашите представители почетоха паметта и на Апостола на свободата.

Снимки