Интервю на Ректора на ВТУ по телевизия Блумбърг

“Кариерните срещи на ВТУ с бизнеса целят мотивирането на бъдещите специалисти”, сподели ректорът на ВТУ “Тодор Каблешков” в интервю по телевизия Bloomberg на 15.02.2019 г.

ВТУ организира среща на лицензираните железопътни превозвачи, тя е провокирана от нуждата на транспортния сектор от професионалисти: машинисти, стрелочници, ревизор вагони, а всички тези компетенции са заложени в учебните планове и специалности за студентите на училището. Това съобщи проф. д-р инж. Даниела Тодорова, ректор на Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова. 
Срещата на бизнеса с образованието е постоянен процес, от създаването на учебните планове в училището, което подготвя транспортни кадри, до провеждането на стажовете на обучените студенти и реализацията им в професиите, стана ясно от коментара на проф. Тодорова. “Железопътният транспорт освен услугите на БДЖ включва и тези на Метрополитена, стабилна компания, осигуряваща качествена услуга, но в нея също има недостиг на машинисти, въпреки по-добрите условия, които се предлагат в сравнение с останалите конкуренти”, каза още професорът и добави, че “организираните от образователната институция специализирани курсове за машинисти се радват на голяма активност. Работодателите и транспортните компании изпращат своите заявки за обучение на машинисти, сформират се курсовете и се провеждат на високо ниво”. 
Всички иновации на пазара се прилагат веднага в обучението, посочи проф. Тодорова, а различни партньорски фирми предлагат условията си за професионална квалификация и реални стажове по време на обучението. 
“Изложението “Транс тренд 2019″, което ще се проведе на 16 и 17 април, събира транспортните фирми на територията на ВТУ, които във формата на панаир и с презентации показват всичко, което се случва в транспортния сектор от тяхна гледна точка и съответно – перспективите за развитие. Всяка година то привлича много компании и те излагат нови модели на автомобили, нови вагони, електромобили и хибридни модели, представят презентационно компаниите си, а това е начин студентите да изберат партньор за бъдещото си кариерно развитие”, разказа още професорът.