ТРАНСТРЕНД 2019

 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image

На 16 април 2019 г. във ВТУ се състоя официалното откриване на изложението “ТРАНСТРЕНД 2019 – ИНОВАЦИИ, БИЗНЕС И ОБРАЗОВАНИЕ В ТРАНСПОРТА”.

Събитието се организира от ВТУ „Тодор Каблешков“ за трета поредна година съвместно със списания АТТ и Хай Драйв. Генерален спонсор е заводът за ремонт на локомотиви „Експрес Сервиз“, а основни партньори са IVECO, Бултрако Моторс, Маринови Транс ООД, Джи Пи Груп АД,  GPS Контрол ЕАД, ОЛИМП – Предпазни екипировки ЕООД и Българска асоциация „Труд Здраве Безопасност”. Над 20 компании – изложители и партньорски организации представят някои от най-новите инженерни технологии в транспортния, спедиторския и логистичния сектори на икономиката. Сред участниците в изложението са още Скания България, Булмаркет, Българска железопътна компания, Кнауф Инсулейшън, Алпен фарма,  Централна Енергоремонтна база, Ивком Комерс, ЮСК БУЛ,  БДЖ „Пътнически превози“, Училище за теглене на каравани “School TOW“ и др. Всички партньори и изложители получиха сертификати и статуетки за своето участие в Транстренд 2019.

Официални гости на мероприятието бяха много от традиционните партньори на нашето училище, както и представители на местната и държавна власт. С присъствието си събитието бе уважено от г-н Валентин Йовев  – заместник-министър на Регионалното развитие и благоустройството, г-н Калоян Паргов – заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет, г-н Симеон Славчев – общински съветник и член на Комисията по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет, проф. д-р Любен Тотев – ректор на Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски” и председател на Съвета на ректорите, доц. Трайко Стойков – помощник-ректор на Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ в гр. Варна, майор Иван Омайски – заместник главен директор на ДП “Транспортно строителство и възстановяване”, Младен Велков – президент на Президентски клуб – България, Бистра Георгиева – директор на Детска лидерска академия към Президентски клуб България, г-н Явор Андреев – Управител на Шиндлер България, г-н Иван Ганчев – Управител на  Ивком Комерс и др.

След официалното откриване на мероприятието, гостите с интерес разгледаха щандовете на изложителите и се запознаха с техническите специфики на представените експонати.

Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“ представи внушителна експозиция от тренажори, симулатори и компоненти на системи за наблюдение и мониторинг на подводни пространства. Нашето училище от своя страна показа технически разработки, прототипи и уреди, изготвени от наши студенти и докторанти.

Професионалните автомобилни състезатели от Мирафиори Академия направиха впечатляваща демонстрация на майсторско дрифт шофиране.

Сдружение „ЖП моделисти“ предизвика интереса на гостите с  построеното от тях железопътно трасе, по което се движеха модели на подвижен състав (локомотиви, вагони и мотриси), симулирайки дейността на реалните железници.

Като част от мероприятията, включени в програмата на изложението, бяха официално открити четири лаборатории на територията на училището, изградени с подкрепата на партньори от бизнеса. Това са: лаборатория по „Комуникационни системи и устройства“, изградена с подкрепата на А1; лаборатория по „Металознание и технология на материалите“, на името на чл.кор.проф. Любомир Калев, лаборатория по „Изпитване и експлоатация на газови съоръжения и инсталации“, изградена с подкрепата на фирма „Ивком комерс“ и лаборатория по „Техническа безопасност на асансьорите“, изградена с подкрепата на фирма Шиндлер България.

Представянето на фирмите-изложители бе придружено и от семинарна част в зала „Тодор Каблешков“, където част от компаниите изнесоха презентации и лекции по актуални теми.

Провеждането на изложението Транстренд за трета поредна година доказва неоспоримата нужда от подобни мероприятия, на които да се осъществява директна връзка между образованието и представителите на бизнеса.  Това показва на младите хора, студентите и докторантите на ВТУ, че са взели вярното решение, избирайки да учат точно тук и търсейки професионална реализация именно в сферата на транспорта.

Снимки