Първи международен логистичен симпозиум

На 20 и 21 март в Одрин, Турция се проведе Първи международен логистичен симпозиум, организиран в партньорство между Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ и Тракийски университет, гр. Одрин. В научния форум си дадоха среща учени и изследователи от осем страни – България, Турция, Словакия, Сърбия, Австрия, Чехия, Русия и Китай.

 В церемонията по откриването на научния форум взеха участие академичните ръководства на двата университета, представители на турски и български браншови организации, както и представители на местната и изпълнителната власт в града домакин. В обръщението си доц. д-р Мустафа Хатиплер – председател на симпозиума говори за значимото място, което заемат България и Турция на европейската логистична карта и за необходимостта от засилване на сътрудничеството между двете страни в областта на транспорта и логистиката. Ректорът на ВТУ „Тодор Каблешков“ проф. д-р Даниела Тодорова изрази удовлетворението си от дългогодишното партньорство между двата университета в тази посока, както и готовността на транспортния университет да продължи да допринася с научния и експертния си капацитет за развитието на двустранните отношения в областта.

В три тематични секции бяха представени повече от трийсет научни доклада, подготвени от над петдесет автора, които в разработките си разглеждат проблеми от областта на икономиката, управлението, иновациите, дигитализацията, инвестициите в логистичния и транспортния сектор.

Научната работа беше допълнена от богата съпътстваща програма, която даде възможност на участниците във форума да се запознаят с културата и традициите на домакините.

В рамките на симпозиума се проведе ползотворна среща между проф. д-р Тодорова и ректора на Тракийски университет проф. д-р Ерхан Табакоглу, а по-късно професор Тодорова се срещна с представители на турски транспортни и логистични фирми.