КОРОНАВИРУС: Симптоми и Съвети

  • image

Висока температура, треска, кашлица и затруднено дишане! Това са първите симптоми, които отличават коронавируса COVID-19 от обикновения грип.
При тези симптоми болният трябва незабавно да се обади на личния си лекар и да го уведоми. Не трябва да се ходи в кабинета му, защото вирусът се предава лесно по въздушно-капков път – чрез кашляне, кихане, дори и чрез дишане в тесни и непроветрени помещения.
Основният начин да се предпазваме е често миене на ръцете, използване на дезинфектанти, прием на витамини и имуноукрепващи препарати.

.

Какви са симптомите на COVID-19?

От известното досега, вирусът може да причини грипоподобни симптоми като:

– треска;

– кашлица;

– затруднено дишане;

– мускулни болки;

– отпадналост.

.

Има ли лечение за COVID-19?

Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска, затруднено дишане). Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг – кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.

.

Кога трябва да се изследвам за COVID-19?

Ако имате:

– остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане); както и:

– в рамките на 14 дни преди появата на симптомите, поне един от следните епидемиологични критерии: близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19 ИЛИ анамнеза за пътуване в Китай и Италия.

Близкият контакт се определя като:

– съжителство в едно домакинство с пациент с COVID-19;

– директен физически контакт с пациент с COVID-19 (напр. ръкостискане);

– директен незащитен контакт с инфекциозни секрети на пациент с COVID-19 (напр. при опръскване при кихане, допир до използвани от пациента кърпички с голи ръце);

– директен (лице в лице) контакт с пациент с COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин.;

– престой в затворено помещение (напр. класна стая, болнична стая, стая за срещи и др.) с пациент с COVID-19 за ≥ 15 мин. и на разстояние минимум 2 метра;

.

ПРЕВЕНЦИЯ

1. Как мога да се предпазя от заразяване?

– избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;

– измивайте ръцете си РЕДОВНО със сапун и вода или използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа. Мийте ръцете за най-малко 20 секунди.

-избягвайте да докосвате лицето и очите си. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

-поддържайте дистанция с околните;

-почиствайте редовно помещенията, които обитавате.

.

2. Какво трябва да направя, ако съм имал контакт с някого с COVID-19?

Информирайте здравните власти за последващи напътствия. Наблюдавайте се от времето на контакта с този човек и ако развиете някакви симптоми, свържете се с личния си лекар за съвет, като посочите, че сте били в контакт с COVID-19.

.

3. Маските за лице ефективни ли са в предпазването от COVID-19?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни, към други хора около тях. Маските за лице изглежда не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.


Снимки